HTML

Groteszk

Groteszk: a komikumnak az a fajtája, amelyben a legszélsőségesebben ellentétes elemek egybefonódása kelt nevetséges hatást. Az egyik elem minden esetben valamely riasztóan torz, rút vagy félelmet, borzalmat keltő vonás, amely másfelől mulatságos, kedves, bájos vagy kicsinyességével komikus elemekkel ötvöződik. Közélet, ez meg az

Friss topikok

  • bnyuszi: Ugyan már, ilyen alapon én is reklamálhatnék, hogy amikor először munkába álltam, akkor 55 év volt... (2011.06.02. 09:26) Nyugdíj? Szerződés? Szolgálat?

Linkblog

Nyugdíj? Szerződés? Szolgálat?

groteszk 2011.05.19. 23:14

A korkedvezményes nyugdíjak lehetőségének jövőbeni csökkentése érthető és akár vállalható cél is lehet. Meg lehet találni az érintett szervezetekben (rendőrség, tűzoltóság, stb.), vagy kiterjesztve a kört: az állam működtetése területén azokat a foglalkoztatási formákat, amiket az éles bevetésre már alkalmatlannak tekintett munkavállalónak fel lehet ajánlani. Ez is lehetne egyfajta életpályamodell, hogy divatos szóval éljünk.

Ugyanakkor a már szolgálatban állók ügye keményebb dió. Pusztán emberi, erkölcsi, etikai oldalról vizsgálva és nem precíz jogi szempontból a következőt mondhatjuk. Ők munkába állásukkal kötöttek egy szerződést az állammal illetve közvetve a zemberekkel, hogy szolgálatba lépnek adott -az érvényes törvények szerinti- feltételekkel. Ennek a szerződésnek részét képezik munkafeltételeik, munkaidő-beosztásuk, jövedelmük, juttatásaik épp úgy, mint a korengedményes nyugdíjba vonulás lehetősége. Nem kétséges: ez a szerződés módosítható. Azonban, ebben az esetben felül kell vizsgálni a szerződés többi pontját, nem egyszerűen kihúzni az egyiket, különösen nem, ha az kedvező a munkavállalóra nézve.

Éppen ezért az ellenzők helyében én nem azzal érvelnék, hogy "menjen havi 100000-ért tüzet oltani X.Y. édesanyja", hanem azzal, hogy kötelességeket és a juttatásokat egységben kell kezelni. 

A már nyugdíjban lévők hiánytalanul teljesítették egykori szerződésüket és megkapták juttatásaikat is, köztük a korengedményes nyugdíjba vonulást. Ennek elvonása esetén annak értékét kompenzálni volna szükséges. Erre számtalan mód kiötölhető, például visszamenőleges hatállyal a teljes szolgálati időre többlet-jövedelem egy összegű kifizetése (természetesen a túlóra-díjakat is ideértve). Ebbe az érintettek jelentős része alighanem beleegyezne.

Ha viszont kompenzáció nélkül szüntetik meg e két csoport kedvezményét, pusztán azért, mert a költségvetés ill. a nyugdíjkassza számára ez túlzott megterhelést jelent és az érintettek védekezési potenciálja csekély, akkor

az állam ebből származó megtakarítása erkölcstelen jövedelem és mint ilyen 98%-os adóval sújtandó, amit az állam fizessen meg az érintetteknek!

 

(a szerző nem érintett az ügyben)

 

Címkék: nyugdíj lázár szolgálat pofátlan korkedvezmény korengedmény

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://groteszk.blog.hu/api/trackback/id/tr992918129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bnyuszi 2011.06.02. 09:26:12

Ugyan már, ilyen alapon én is reklamálhatnék, hogy amikor először munkába álltam, akkor 55 év volt a nyugdíjkorhatár, úgyhogy nekem 55 évesen kell nyugdíjba mennem. Megemelni a korhatárt csak az új munkábaállóknak lehet. Vagy nem?

Amúgy meg a fekete háttéren a sötétszürke betűk, hát nem valami nagy észre vall
süti beállítások módosítása