HTML

Groteszk

Groteszk: a komikumnak az a fajtája, amelyben a legszélsőségesebben ellentétes elemek egybefonódása kelt nevetséges hatást. Az egyik elem minden esetben valamely riasztóan torz, rút vagy félelmet, borzalmat keltő vonás, amely másfelől mulatságos, kedves, bájos vagy kicsinyességével komikus elemekkel ötvöződik. Közélet, ez meg az

Friss topikok

  • bnyuszi: Ugyan már, ilyen alapon én is reklamálhatnék, hogy amikor először munkába álltam, akkor 55 év volt... (2011.06.02. 09:26) Nyugdíj? Szerződés? Szolgálat?

Linkblog

Velencei riport 1

groteszk 2011.05.27. 00:21

A fenti képet Velencefüdőn volt szerencsém készíteni. Hiszik vagy sem, ez a kilátás fogadja a látogatót, ha leszáll a vonatról és a tó felé tekint. Teljesen hasonló a látvány akkor is, ha a másik irányba néz.

Hogy mi történt itt?

Tavaly kezdődött a felújítás, ami hosszú szakaszon érinti mind a vágányokat, mint az átjárókat, mind az állomásokat.

Az teljesen világos, hogy a fejlesztés bőven ráfért minderre. A régi jó V43-asok helyett ma már többnyire a szép piros szerelvények járnak. A kritikán aluli épületeket rendbe hozása értékelhető tett.

Ugyanakkor, felfoghatatlan, hogy miért kellett ennek a velencefürdői állomáson -gondolom, nem unikális módon- az összes fa kivágásával is együtt járnia. Telepítettek ugyan új növendékeket, de azt az árnyat és illatfelhőt, amit a régi fák adtak, ezek még sokáig nem fogják pótolni.

Az építkezés miatt a helyi közlekedés lényegesen kényelmetlenebb lett, pl. megszűnt a közúti vasúti átkelőhely Velencefürdőn. Aki kocsival szeretne a partra menni, Velencén vagy Gárdonyban tudja megtenni. Gyalog is csak átbotorkálni lehet, mert –bár tavaly láttunk ott utoljára munkagépet- az átkelő egész területe fel van dúlva. A peronra is szegélykövekből összetákolt "lépcsőn" lehet feljutni.

A legérdekesebb az átkelők átépítése. Kápolnásnyéken közúti aluljáró lesz a vasút alatt. Az igen nagy forgalmú kereszteződésben eddig fénysorompó volt. Több alkalommal is előfordult, hogy láttunk ott autót várakozni. Igaz, már vagy 40 éve járunk a környékre nyaralni. A mai technikai viszonyok közt 1-2perc az indokolt várakozás. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ez a beruházás bármikor is megtérüljön.

Ugyancsak aluljáró épül Velencén. Itt talán indokoltabb, mint a kápolnásnyéki , különösen, hogy itt vagy két évtizede teljesen megszűnt a közúti átkelő. Igaz, egy kilométerrel odébb felüljáró épült, ami jelenleg is láthatóan elbírja a forgalmat.

Ehhez a két munkához hosszú időre ideiglenes útszakaszokat építettek és jelentős forgalomkorlátozásokat vezettek be.

A legizgalmasabbnak a gyalogos aluljárók ígérkeznek. Velencefürdőn a következőket véljük látni. Eddig az állomás egyik végén egy felüljáró állt, a másikon, a közúti mellett szintbeli gyalogos átjáró. A felüljáró, eredeti funkcióján kívül, alkalmi kilátóként is üzemel, pompásan ellátni Fehérvárig, végig az északi oldal dombjai, a tó, a nádasok … Ezek helyett –feltételezem, hogy a felüljáró napjai is meg vannak számlálva- egy gyalogos aluljáró épül most. Lesz lift, három is, ha minden igaz, lépcső, rámpa!

Amióta figyelgetjük az építkezést, kiderült az is, hogy az állami beruházásnak, amit uniós támogatással finanszíroznak, a végén megint kisemmizett vállalkozók állnak sorba pénzükért.

Megjegyzés: amikor még ifjabb koromban kis nyaralónkba jártam vonattal, kb. 45 perc alatt értem Velencefürdőre Budapestről. Most, a villamosítás, a korszerűbb szerelvények beszerzése után, bő 20 év elteltével, ez a bravúr nem sikerül: nincs 1 óránál rövidebb menetidő.

Címkék: máv unió támogatás felújít kilátás velencefürdő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://groteszk.blog.hu/api/trackback/id/tr12935640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása