Ezúttal a SPAR-csoport harmónia című kiadványa 2011. júliusi száma verte ki a biztosítékot. Persze, jogos a megjegyzés: minek olvasol ilyet egyáltalán?
Azt mondja a címlapsztori első bekezdése (8. oldal):
"Egy tábla tejcsokoládéban 52-55 gramm cukor található, a szőlőben ezzel szemben 18, az almában pedig mindössze 7 gramm, melynek nagyobb része gyümölcscukor. Eszerint a gyümölcscukor az édes nassolnivalók egy egészségesebb alternatívája?"
Már az első mondattal is több problémám van.
A tábla csoki nem teljesen nyilvánvaló mértékegység (vannak 50-90-100-190-200-300 grammos táblák is). De itt még elfogadható az a vélekedés, hogy a 100 grammosra gondolt a szerző.
Azonban a szőlő és az alma esetében? Egy kiló? Egy darab? Egy fürt? 100 gramm, mint a csoki vélt mennyisége?
De a nagyobb baj az, hogy az első mondatból semmilyen módon nem vonható le a második mondat által sugallt feltételezés. Véleményem szerint ez a következtetés vonható le, ha elfogadjuk előfeltételként, hogy a túl magas cukortartalom nem egészséges:
A gyümölcsök, cukortartalom szempontjából, egészségesebb alternatívái a tejcsokoládéknak.
Biztosan túl érzékeny vagyok, de ez a mondat el is vette a kedvemet az amúgy érdekesnek ígérkező cikk olvasásától.