HTML

Groteszk

Groteszk: a komikumnak az a fajtája, amelyben a legszélsőségesebben ellentétes elemek egybefonódása kelt nevetséges hatást. Az egyik elem minden esetben valamely riasztóan torz, rút vagy félelmet, borzalmat keltő vonás, amely másfelől mulatságos, kedves, bájos vagy kicsinyességével komikus elemekkel ötvöződik. Közélet, ez meg az

Friss topikok

  • bnyuszi: Ugyan már, ilyen alapon én is reklamálhatnék, hogy amikor először munkába álltam, akkor 55 év volt... (2011.06.02. 09:26) Nyugdíj? Szerződés? Szolgálat?

Linkblog

Édes anyanyelvünk II.

groteszk 2011.07.09. 18:08

Ezúttal a SPAR-csoport harmónia című kiadványa 2011. júliusi száma verte ki a biztosítékot. Persze, jogos a megjegyzés: minek olvasol ilyet egyáltalán?

Azt mondja a címlapsztori első bekezdése (8. oldal):

"Egy tábla tejcsokoládéban 52-55 gramm cukor található, a szőlőben ezzel szemben 18, az almában pedig mindössze 7 gramm, melynek nagyobb része gyümölcscukor. Eszerint a gyümölcscukor az édes nassolnivalók egy egészségesebb alternatívája?"

Már az első mondattal is több problémám van.

A tábla csoki nem teljesen nyilvánvaló mértékegység (vannak 50-90-100-190-200-300 grammos táblák is). De itt még elfogadható az a vélekedés, hogy a 100 grammosra gondolt a szerző.

Azonban a szőlő és az alma esetében? Egy kiló? Egy darab? Egy fürt? 100 gramm, mint a csoki vélt mennyisége?

De a nagyobb baj az, hogy az első mondatból semmilyen módon nem vonható le a második mondat által sugallt feltételezés. Véleményem szerint ez a következtetés vonható le, ha elfogadjuk előfeltételként, hogy a túl magas cukortartalom nem egészséges:

A gyümölcsök, cukortartalom szempontjából, egészségesebb alternatívái a tejcsokoládéknak.

Biztosan túl érzékeny vagyok, de ez a mondat el is vette a kedvemet az amúgy érdekesnek ígérkező cikk olvasásától.

Címkék: egészség csokoládé spar nass gyümölcscukor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://groteszk.blog.hu/api/trackback/id/tr903053305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása